Just Veggin\’


Etiopialaista, oh Mama! by justvegging

Teineinä rakastuimme etiopialaiseen ruokaan. Ja sittemmin yliopistossa, kun palasimme sieltä kotikaupunkiimme, ensimmäinen pysäkki oli useimmiten Chicagon etiopialaisia ravintoloita, joihin vietimme pitkiä aikoja juttelemassa ja syömässä mahaa täyteen. Kun muutin Suomeen v. 1994, kaipasin kovasti etiopialaista ruokaa, mutta minulla ei ollut omia kokemuksia sen kokkaamisesta saatikka tietoa siitä, mistä löytäisin injerassa (እንጀራ) käytettyä teffiä. Ruotsissa olivat (ja edelleenkin ovat) lähimmät ravintolat; Suomessa ei taida olla yhtään.

Olin riemun partaalla sitten, kun sain tietää, että somalitkin tekevät injeraa, toisaalta nimellä ”canjeero”! Mutta he tekivät siitä useimmiten vehnäjauhosta eli teffin lähde vielä puuttui. Ja sitten paikalle saapui moniallergikon enkeliäiti, joka kertoi minulle, että Allermiinassa myydään Jytte Teffiä! Olin haljeta riemusta! Söimme paljon injeraa etiopialaisten wat-patojen kanssa, söimme sitä tibsien kanssa, söimme sitä jopa fitfitinä. Mutta minun tekemät watit eivät vedä vertoja chicagolais-etiopialaisiin wateihin, joten kokemus muttui jotenkin latteaksi ajan myöten.

Sitten saapui päivä, jolloin olin vaeltamassa ympäri Sellon Citymarkettia yrittämässä keksiä jotain mukaanotettavaa lounaaksi. Ja käteen osui pietarsaarelaisen yrityksen Mama Ethiopian ”doro wat”. Olin vähällä nuolla sen kippoa puhtaaksi, kun wat loppui, se oli niin hyvää ja maukasta. Sen tulisuusaste ei ole niin tulista kuin muistan doro watin olevan, mutta lapset ainakin sanoivat sen olevan tulista. Ja sitten he, lapset, jotka eivät suostu syömään mitään tulista, ottivat lisää. Ja lisää ja lisää, kunnes loppui. Loppui myös maito talosta noiden muksujen ja tämän doro watin takia!

Sen jälkeen olen maistanut myös linssipataa, ja somalilainen ystäväni on maistanut jauhelihapataa. Linssipata oli yhtä hyvää minun mielestäni ja ystäväni oli sitä mieltä, että parempaa hän ei ole saanut sitten äitinsä kattilasta! En voi muuta kuin suositella näitä patoja, vaikka niiden hinta näyttää tyyriiltä. Nämä ovat kuitenkin tarkoitettu useammalle syöjälle, kun ruokailuun otetaan muitakin ruokalajeja.

Allergiatiedote: Gluteiiniton, maidoton, munaton, karppaukseen sopivat

-enk

Mainokset

4 kommenttia so far
Jätä kommentti

Tuo linssipata kuulostaa maukkaalta. Mulla on nyt kotona kasvissyöjä-söpöläinen ja tarviisin kyllä itse tehdynkin linssipadan ohjeen. Olisin tosi iloinen, jos teillä olisi joku hyväksi koettu ohje heittää pienelle ihmiselle? 🙂

kommentti Kirjoittanut Merja

Toki on 😀 Yritän laittaa lauantaina viimeistään tänne. Mutta jos haluat koklata itse, siihen tulee ruskeita linssejä, porkkanoita, sipulia ja pinaattia. Mimmoinen kasvissyöjä (muuta kuin söpöläinen) hän on? Onko ovolakto vai pikemmin vegaani? Kannattaa muuten kysyä martsalta myös, hänellä on aina niin hyviä ohjeita (ja olisi korkeaa aikaa saada hänet takas tänne kirjoittamaan ;)).

Ja lukijat hyvät! Käykää ihmeessä Merjan sivuilla lukemassa hänen rakkausrunoja savvooks! Oikein mainioita ko ovat! 😀

-enk

kommentti Kirjoittanut justvegging

Hi, for some reason I saw your article from March as late as today. I was happy to read that you liked the Mama Ethiopia products. I hope to start making injera soon, but like you said getting teff is not easy.

Please check out my facebook page when you have the time: http://www.facebook.com/pages/Mama-Ethiopia/121182574580694?v=info&ref=ts#!/pages/Mama-Ethiopia/121182574580694?v=info&ref=ts

I have heard that a new Ethiopian restaurant has opened in helsinki and their web site is : http://www.lucyethiofood.com

Wish you a good summer,
Wulita Bezabeh
Mama Ethiopia

kommentti Kirjoittanut Wulita Bezabeh

Hei,

teffiä myydään ainakin minimanissa, etsi sieltä ”terveysruokien” osastolta 🙂

t. etiopialaistytön äiti

kommentti Kirjoittanut jospa
Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s%d bloggers like this: