Just Veggin\’


Jäädykkeitä by martsa
17/06/2009, 8:35 pm
Filed under: maitotuotteet, partaäijä, reseptit, ruokaohjeet, tähteet, Uncategorized

Olemme perheen kanssa lähdössä juhannukseksi mökille. Jääkaappi (taas kerran) on täynnä tavaraa ja ne pitää käyttää pois. Tein viikonloppuna Baklavaa eräisiin rippijuhliin. Siihen tietysti meni paljon valkuaisia. Nyt kaapissa oli siis monta keltuaista, jotka piti käyttää johonkin. Samoin löytyi viikonlopun jäljiltä vispikermaa. Pieni määrä partajogurttia ja kaverin Tampereelta saakka tuotuja raparperia. Terkkuja Tampereelle! Ja kiitos!

Olen muuten harkinnut, että istuttaisin pihaan raparperin, mutta totesin, että sitä saa joka vuosi ystäviltä. Ne joilla sitä kasvaa eivät jaksa niin paljon syödä raparperipiirakkaa tai – kiisseliä. Tälläkin hetkellä kotonani on raparperia kolmesta eri osoitteesta. Todennäköisesti juhannuksen jälkeen on vielä enemmän. Sen sijaan istutin yrttejä: Basilikaa, korianteria, piparminttua, sitruunamelissaa, krassia, persiljaa, ruohosipulia, oreganoa, salviaa…olikohan siinä kaikki. On mukavaa kun näitä saa hakea omasta pihasta.

Takaisin asiaan: päätin siis tehdä jäädykkeitä. On mukavaa, että kaapissa on vieraille jotain tarjottavaa kun poikkeavat. Jäädyke on mitä loistavin vaihtoehto kesällä tarjota vieraille.
Tässä siis nopeasti kehitetyt ohjeet:

Raparperijäädyke:

6 keltuaista
1½ dl sokeria
2 dl kermaa
2 dl ruokajogurttia
400 g. raparperia.
kanelia
kardemummaa (pienen pieni ripaus)
vaniljasokeria
tilkka sitruunamehua


Kuori raparperit ja paloittele ne kattilaan. Peitä raparperit vedellä. Keitä raparperia kunnes pehmenee.
Kun raparperit kypsiä, niin soseuta ne sauvasekoittimella.
Vatkaa kerma vaahdoksi.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi.
Lisää munavaahdon sekaan mausteet ,sitruunamehu, jogurtti ja raparperisose.
Nostele kerma varovasti sekaan.
Kaada seos esim. rengasvuokaan. Tähän käy myös loistavasti silikonivuoka esim. leipävuoka.
Nämä kannattaa huuhdella ensin kylmällä vedellä.
Myös ihan tavallinen metallinen vuoka käy, laita silloin pohjalle kelmua, jolloin jäädyke on helpompi irrottaa.
Anna jäätyä vähintään yön yli.


Ja koska sitä kermaa ja keltuaista oli vielä ja pakastimessa marjoja, jotka hiukan pääsivät sulamaan edellispäivänä, kun pakastimen oven kanssa oli pieni ongelma. Tein vielä toisenkin version.

Vadelmajäädyke

n. 4 dl vadelmia
n. 1 dl jogurttia
2 dl sokeria
2 keltuaista
2,5 dl kermaa
vaniljasokeria

Valmistetaan kuten edellä. Paitsi, että vadelmia ei tarvitse keittää. Ne vain soseutetaan

Valitettavasti en näitä päässyt maistamaan vielä valmiina, sillä jäivät nyt jäätymään. Palaan näihin, kuhan saadaan joku meille kyläilemään. Että oisko kahville tulijoita?

-martsa-


Jätä kommentti so far
Jätä kommentti



Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s



%d bloggers like this: