Just Veggin\’


Kuivatut pavut — miten saada niistä käyttökelpoisia? by justvegging
26/12/2008, 7:53 pm
Filed under: keittoniksit, pavut

Ehkä olet uskaltanut mennä Hämeentiellä sijaitseviin etnokauppoihin, ehkä jo oman megamarketin hyllyjen tuijottaminen edesauttoi sen, mutta miltei tajuamatta sitä itse, kädessä komeilee pussillinen tai tölkillinen papuja

Joka tapauksessa yhä laajempi kirjo papuja alkaa tulla tutummiksi suomalaisille. Moni kuitenkin ostaa edelleenkin törkeänhintaisia tölkitetyt mössöpavut. Ja juuri tuo mössöys helposti vähentää niiden suosiota mahdollisten uusien syöjien keskuudessa.

Kuivatut pavut ovat hinnoiltaan, riittävyydeltään ja käyttöllisyydeltään parempi vaihtoehto kuin valmiiksi tölkitetyt tai tetrapaketoidut. Ongelmaksi asti kuitenkin kehittyy se, että moni ei tiedä, mitä tehdä niiden kanssa, jotta niistä tulisi käyttökelpoisiksi. Ongelman ratkaisu kuitenkin löytyy tämän päivän kirjoituksesta!

Ensiksi kuivatut pavut pitäisi liottaa; helpoin tapa tehdä tämä on lykätä kourallisen kuivattuja papuja isoon kippoon ja kaataa niiden päälle tarpeeksi vettä kunnes peukaloa laitettaessa papupinnan päälle, vettä yltyy kädenniveleen asti. Sitten jätä ne yön yli vedessä. Aamulla kun herää pavut ovat turvonneet takaisin alkuperäiseen kokoonsa. Jos haluaa käyttää näitä illemmalla, vesi valutetaan pois jatarpeeksi tuoretta vettä kaadetaan päälle, että pinta peittyy veden alle. Samalla voi myös poimia mahdollisesti irronneet kuoret pois. Laita peitetty kippo jääkaappiin.

Ennen kuin voi vieläkään käyttää näitä papuja, ne pitäisi keittää eli valuta kaikki mahdollinen vesi pois ja laita pavut isoon kattilaan. Lisää tuoretta vettä ja keitä kovalla lämmöllä ainakin 10 minuuttia. Tämä on hyvin tärkeä esim. kidneypapujen valmistamisessa. Jos haluaa käyttää papuja kylmissä ruoissa, ne tulee keittää n. 30-60 minuuttia ja kypsyysastetta voi kokeilla samaa lailla kuin perunoiden kanssa eli haarukalla. Jos haluaa tietää syy ylipäätänsä miksi näiden pitäisi keittää, eikä vain liottaa yön yli, vastaus kyllä löytyy mm. Polkkapossusta paremmin kuin voisin selittää sitä itse. Puhumattakaan siitä herkullisen näköisestä kidneypapuohjeesta!

-enk

Mainokset

Jätä kommentti so far
Jätä kommenttiVastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s%d bloggers like this: